Tapiro Jet hurjassa vauhdissa Oulun illassa – ”Tuollainen ei tapahdu vahingossa”
Tapio Perttunen on ohjastanut Tapiro Jetiä monet kerrat.Arkistokuva: Anu Leppänen

Tapiro Jet hurjassa vauhdissa Oulun illassa – ”Tuollainen ei tapahdu vahingossa”

Vieremäläinen Markus Kiiski oli suorastaan pöllämystynyt, kun kuuli tuoreeltaan valmentamansa Tapiro Jetin rajun voittoajan 12,7ake maanantairaveissa Oulussa.

Santtu Raitalan ensimmäistä kertaa ohjastama Tapiro Jet kilpaili illan totovitosen käynnistäneessä avoimessa kohteessa. Raitala lähti sisärataa pitkin, ja kaksikon juoksupaikaksi muodostui 3. sisällä.

Keulassa ravannut suosikki Top Of The World löi kaasua tosissaan jo kirilenkin alussa, ja kolmas puolikas hurjasteltiin 11,0-lukemiin. Maalia kohti vauhti vain kiihtyi, ja sisärata veti. Tapiro Jet vaani Stay Alertin selässä loppukaarteeseen asti, kunnes lähti etenemään toista rataa ahnaasti ja ohitti 10,5-vauhtisessa lopetuksessa keulahevosen viimeisellä 50 metrillä varmasti.

”Kyllä oli hevonen niin älytön, että voi taivas varjele sentään! Voittoajan kun kuulin, piti alkaa epäilemään, että liekö mailin matka ollut. Hevonen kiersi toisen tonnin kymppiä, ehkä vähän allekin, että aika kova”, Markus Kiiski myhäili kotimatkallaan. ”Tuollainen ei tapahdu vahingossa. Tällainen äkkinäinen amatööri kun olen, en ymmärrä, että miten tuollainen on edes mahdollista? Pitää ehkä yö nukkua ja miettiä huomenna uudestaan, että mitä siellä tapahtui.”

Tapiro Jetin viimeistelyt nostivat jo odotuksia.

”Kävin eilen vielä extraviimeistelyn ajamassa ja ajoin pätkän kovempaa. Ajattelin, että on se perhana kumma, jos tällä ei vähän pärjää – ja nyt pärjättiin.”

Tapiro Jetille ykköstila oli uran 21. ja kauden ensimmäinen. Marita ja Markus Kiiski ovat omistaneet 9-vuotiaan vuodesta 2018 asti.

”Tapiro Jet on niin lähellä täydellistä hevosta kuin olla ja voi. Ori kun se on, se kilpailupaikalla huutaa ja mesoaa muille hevosille, mutta on erittäin kiltti ja löysässä riimussa kulkee. Kaikki kengitykset ja hoitotoimenpiteet toimivat sen kanssa hyvin. Jos haluaa ajaa sillä kolmeakymmentä, se menee kolmeakymmentä, tai jos haluaa ajaa kahta minuuttia, se menee sitä. Se on hiivatin hieno hevonen, jonka liikkuminenkin on niin kepeää silloin kun sillä on kaikki kohdillaan.”

Kiisken pariskunnan ravivuosi on jo nyt rikkonut aikaisemmat ennätykset, kun tallin ravurit ovat juosseet palkintorahaa jo liki 30 000 euroa. Tallin kirkkaimpana tähtenä on toistaiseksi tuikkinut kolme 75-ykköstä jo kaudella ravannut Ridgehead Laurette.

”Tosi mukava vuosi on ollut, että nyt saa ainakin kulunsa katettua. Tässä on vuosia taaperrettu kuitenkin pitkällä miinuksella. Tuleviakin hevosia on varsapaikoissa, ja pikkuhiljaa vanhempia hevosia laitellaan pois, että jatkuvuuttakin on koitettu miettiä”, vuonna 2017 ensimmäiset valmennettavansa radoille tuonut Markus Kiiski kertoi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi